Velg en side
Husk å vedlikeholde klipperen

Som de fleste maskiner krever også en Kubota-gressklipper vedlikehold og reparasjon fra tid til annen. Vi har laget en liste over vanlige problemer som kan oppstå, tips til hva du kan gjøre for å unngå at dette skjer og hva du kan gjøre om problemet likevel skulle oppstå.
Noen vanlige problemer er:

  • Streking
  • Slitasje på klippeaggregatet
  • Klippeaggregatet revner
  • Anti-støt hjulruller som slites ut for tidlig
  • Mulching

Streking

Streking refererer til stripene på plenen som kan oppstå ved klipping. Noe som typisk skjer når vått og langt gress klippes og det uklippete gresset blir etterlatt bak gressklipperen. Hjulene på gressklipperen trykker gresset ned og du passerer over flekken lenge før gresset står opp igjen.

En måte å håndtere dette problemet på er å ikke klippe mer enn 1/3 av den totale gresslengden. Ønsker du for eksempel at plenen skal være 5 cm langt, må du klippe det før det har vokst over 7 cm.

Slitasje på klippeaggregatet

Rustne remskiver kan være årsak til slitasje på klippeaggregat. Inspiser derfor remskivene nøye for å se etter rustflekker. Det er viktig å fjerne denne type rust da den fungerer som sandpapir på beltene. Rust er spesielt et problem på gressklippere med lukket dekkskjerming da vannet ikke fordamper. Sørg for å holde dekket tørt, og ikke vask det hver gang du klipper.

Overdrevet smøring kan resultere i sluring og utpressing av simring.

Klippeaggregatet revner

Om det skulle oppstå slitasjeskader i form av rifter på klippeaggregatet, er spenningsarmens remskive feiljustert. Beltet skal være midt på den flate remskiven. Dersom beltet kjører på toppen av trinsen, kan trinsearmen være bøyd eller foringen kan være slitt.

Om du har problemer med å holde trinsearmen på plass, er en løsning å bruke høyteknologisk plast fra Kubota som fungerer som et avstandsstykke mellom armen og dekket.

Slitasje på hjulruller

Antistøt hjulruller er lette plastruller på klippeaggregatet som holder bordet. De er utviklet for å holde maskinen oppe fra bakken og for å hjelpe dekket med å navigere over høye flekker på plenen. De skal ikke bære vekten av klippeaggregatet, men fungere som en støtte. Sjekk dekket for å være sikker på at det og rullebrakettene er riktig justert i henhold til brukerhåndboken, da de kan bli slitt om de er lengre nede enn skallet. De skal være justert i forhold til valgt klippehøyde.

Mulching

Mulching, eller bio-klipp, er når det avkuttede gresset hakkes i fine partikler og deretter fordeles videre på plenen. For å sikre at prosessen fungerer slik den skal, og gresset ikke klumper seg i maskinen, er det et par ting man skal være klar over.

Først bør lengden på kuttet vurderes. For de fleste bio-klippere er det ikke noe utslippsområde på klippeaggregatet. Det kan også ha blitt sperret av. Hvis du for eksempel skal klippe 10 cm gress ned til 2 cm, sliper bio-klippsystemet opp cirka 5 cm gressblad. Dette resulterer i klumper på cirka 2 cm. Gressets vekt er for tungt til å kuttes gjentatte ganger.

Sentrifugalkraft er større enn sugekraft og styrer boreaksene inn i områder i ledeplatene som har skarpe vinkler. Klippene samles på disse stedene til tyngdekraften fordeler dem på plenen. Derfor er det viktig at gresset ikke klippes til mer enn èn fjerdedel av den totale høyden på gresset. Resultatene blir bedre hvis du klipper maks 1,5 cm gress om gangen, uavhengig av hvor høyt gresset har blitt.

På en Kubota-gressklipper kan aggregatet utrustes med et bio-klipp sett for finere gressplener, og klippehøyde kan reguleres fra førersetet via et høydeinnstillingsratt. Det kan også være greit å huske at jo mer fuktighet det er i gresset, jo tyngre blir det. Det vil påvirke tyngdekraften som jobber med å fordele stikkene på plenen. Klipp derfor når det er lite fuktighet.

Våre merker

Andre merker

Ny Kubota forhandler i Agder

Ny Kubota forhandler i Agder

Nellemann Machinery har inngått en avtale med Inovapro AS for å styrke Kubota sin posisjon i Agder. Samarbeidet er...