Endelig er våren her. Hvilket betyr at det er tid for hagearbeid. Ikke minst står plenleie i fokus. Være seg om du klipper plenen på store parkområder eller i hagen, er det lurt å være ute i god tid.

Allerede nå, selvsagt litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er det på tide å legge grunnlaget for en god gressmatte. Under følger noen enkle tips til god plenpleie.

  1. Sett dekket høyt – Klipp høyt, klipp ofte og klipp sunt.
  2. Hold deg skarp – Nye og skarpe kniver klipper best.
  3. Hold deg tørr – Å klippe gresset når det er vått er dårlig for både jord og gressklipper
  4. Velg gressbehandling etter behov – Sideutkast, bakutkast, oppsamling og bio-klipp har ulike egenskaper. Velg riktig klippetype for ditt behov.
  5. Ikke følg det samme mønsteret – Bytt kjøreretning ukentlig for å forbedre helsen og utseende på plenen

Her er andre tips som kan være nyttige før gressklippen begynner:

Raking

Begynn med å fjerne fjorårets høstløv og gressblad som ikke overlevde vinteren. Raking løsner også gressklumper som kan være forårsaket av snømugg, og som kan kvele ny vekst.

Bruk gjerne en rake med et kraftig trekk for å fjerne dødt gress. Rak når gjorden er tørr og fin for å ikke risikere å trekke opp sunne gresskroner.

Lufting

Er jorden tung, leiraktig eller full av halm bør plenen luftes. Luft plenen med en Billy Goat Hydro Plenlufter for å sikre at gressrøttene og næringen trenger helt ned i bakke. Da tåler gresset sommervarmen og en eventuell tørke bedre. I tillegg holdes soppskader borte og bidrar samtidig til gode vanning- og gjødslingsforhold.
 

Gjødsling

Begynn vårgjødslingen omtrent tre uker etter gresset begynner å bli grønt. Det er viktig å ikke bruke gjødsel for tidlig, da du risikerer å mate ugresset og utløse frodig bladvekst før røttene har startet vårens vekstspurt.

Vanning
Behovet for vanning varierer fra hvor i landet du er. Unngå fristelsen til å vanne for å gjøre gresset grønnere. Gresset grønnes naturlig og skal bare vannes hvis det er lite regn og viser tegn til dehydrering.

Vårt tips:

Begynn å slå gresset når bakken er tørr nok og gresset er langt nok. Unngå å klippe for lavt og for kort, da dette gjør at sollyset når jorden og tvinger ugressfrø til å spire. Det kan også føre til utvikling av røtter, noe som utsetter plenen for tørke.