Even er en stolt representant for norsk landbruk, og han har ikke ligget på latsiden siden han giftet seg med sin Ida den 13. august. De unnet seg to dager på Farris bad, og siden har de vært travelt opptatt med gårdsdrift. Og her er det kuer, gras og fjøs som står på menyen.

– Det er utenkelig mye arbeid, men gud bedre så mye det gir deg. Du blir et balansert menneske, rett og slett, sier Even, før han legger til. – Du blir ikke rik på penger av å være bonde, du blir rik på opplevelser. Man gjør ikke dette for pengene sin del. Da kunne jeg hevet støvlene faen i vold og dratt på sjøen.

Even vet hva han snakker om, for han har tilbragt noen stunder uti Nordsjøen før det ble gård og alt som hører med.

– Nå jobbes det dag og natt. Det er litt artig nå i begynnelsen, å få dette opp på nivået vi ønsker, så kan vi heller roe med etterhvert. Det skal bli godt, forteller Even.

Vil by på en smakebit på gårdslivet

Det skorter ikke på planene til det driftige paret. Bortsett fra alt Even jobber med ute på oppdrag, og å drive hele fjøset og ysteriet, har de en visjon om at andre som ikke har gård, skal få en smakebit på gårdslivet. Både ved å vise og fortelle om hva de driver med til daglig, men også med planene for ysteriet og osteutsalget.

Even på jobb i Kubota M6.På sikt vil de gjøre mer ut av planene for det og. Men ikke i dag.

Det er tidlig på morgenen og Even har allerede gjort seg ferdig med fjøsstellet. Nå er det tid til en liten kaffe hos mor og far, før han skal ut og slå litt gress for noen bønder rundt omkring.

– Så skal min far i Kubotaen. Han har jo forelska seg helt i den. Vi skal ranke litt gress, før vi må presse noen rundballer hjemme hos meg etterpå, forteller Even.

Så far er med. I forrige uke var de ute på et oppdrag for Buskerud landbruksskole med å vende høy, så da var de ute med Kubotaen og sprederiva. Far til Even, Børre Tandberg, har jobbet i Felleskjøpet siden 1976, og der har han jobbet med alt mulig. Den senere tid har det vært mest med ernæring og kraftfor til kuer. Han skal pensjonere seg til våren, og da får de en hjelpende hånd med mye erfaring til gards.

To generasjoner bønder.– Han vil være med oss på garden og hjelpe til her i stedet. Det kommer godt med. I forrige uke sanka vi big ball. 380 stykker, for å være nøyaktig.

For den ikke innvidde er det store, firkanta halmbunter som er 70 cm høye, 120 cm brede og to meter lange. De blir for til de glade kuene.

– Det er et opplagt faktum, at steller du godt med kyrne, så yter de mer. Og det er vi opptatte av her på garden, sier Even.

Tredje slåtten – mat til kuene

Even på jobb med Kubota M6På garden er det totalt 180 dyr, med kuer og kalver og kvier. Av disse er det 60-70 kuer som melkes til enhver tid.

For å gi et bilde av produksjonen: 150-200 tonn melk går til ysteriet, og 300-400 tonn melk går til Tine Meierier, hvert år. Og de kuene, de spiser seks rundballer om dagen, og det må Even trå til og ordne med. Nå er det siste innspurt på tredje slåtten, og Even er midt på treet fornøyd, forteller han.

– Det har vært litt tørt i sommer, vi får ikke de mengdene vi skal ha, men jeg tror det går.

Hva skjer om det ikke går?

– Den koselige versjonen er at vi må kjøpe, den ikke så koselige er at man må slakte kuer fordi man ikke har nok fôr. Men det skal gå bra. Vi skal få det til, på en måte, avslutter Even.