Traktorbryllup-vinnerne Ida Cecilie Søfteland Alvsaker og Even Tandberg har akkurat lagt bak seg noen travle og slitsomme vintermåneder. Både desember og januar inneholdt lange dager i fjøset med snøkaos og brøyting utenfor. Da februar kom, roet det seg, men så begynner den nye vekstsesongen nå, da!

– Det har vært en tøff vinter, det er ikke til å stikke under en stol. Heldigvis har Kubotaen vært god å ha på hardt vinterføre, og står fortsatt til forventningene, forteller Even. Hans fru stemmer i.  Selv om de siste månedene har vært veldig krevende, har de likevel vært lærerike, forteller Ida. 

Desember var slitsom

Det ble plutselig mye brøyting på Even i desember, og Ida styrte mest i fjøset. Julegrantenningen ble som kjent en stor suksess, og alt så ut til å gå mot en rolig jul. Så skjedde det som ikke skulle skje:

Sønn i fjøsetSkrapene i fjøset ble, ved et uhell, fylt med syre i stedet for olje, hvorpå det ble en lang reprasjonsdag på lille julaften. Julaften kom, skrapene fungerte ikke, og da måtte hele fjøset skrapes for hånd, frem til romjulen!

– Da skrapene ble reparert fungerte alt det elektroniske frem til 10 januar. Da ble fôrbandet ødelagt. Even og jeg måtte dra til Lidköping og hente nytt samme natten for å få det i gang igjen. Det ble en lang tur, men det var verdt det, sier Ida og puster lettet ut.

Ystekurs og kalving

Ida på ystekurs

På tross av mye å gjøre til gards, fikk Ida med seg et innføringskurs i ysting i slutten av januar, hvor hun lærte hvordan man lager ulike varianter av myke oster.

– Ystekurset var kjempespennende og interessant! Det var heller ikke verst at det var selveste ystedronningen Pascale Boudennel som holdt kurset, smiler Ida.

Tilbake på gården er hun i full gang med Eiker gårdsysteri igjen, med nok en ny glød. 

Ost fra ystekurs

Ekteparet deltok også på Umami-messen for å presentere sin egenproduserte ost. Umami er en av de største og viktigste messene for alle som jobber med mat og drikke. På messen var blant annet hovedleverandørene de leverer ost til, samtidig som det kom mange nye henvendelser fra mulige leverandører.

I januar satte kalvingene i gang igjen. Og nå kommer det nydelige kalver jevnt og trutt. Nylig fikk de også tvillingkalver. Dette synes de begge er stas. Nå er det snaut to måneder igjen til det årlige kuslippet, som alle gleder seg til. Spesielt de firbeinte.

Hverdagsrutiner – før vekstsesongen starter for fullt igjen

I februar begynte endelig hverdagens rutiner å komme tilbake for de nygifte. – Endelig litt mer stabilitet, og litt mindre utfordringer, forklarer Even smilende. For Even har tiden gått til vanlig fjøsdrift, mens Ida har kunnet tilbringe mer tid i Ysteriet.

Mars betyr ny vekstsesong, så da er det klargjøring til sesongen som står på planen. Dette gjelder planlegging av møkkakjøring, våronn og klargjøring til gress-sesongen. – Etter vinter kommer vår, og det er viktig å ha gjødselsplanen klar, forteller Even.

Nå er de nygifte klare for lysere tider, og ikke minst å ønske våren velkommen for fullt!